ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής μας
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ σε κάθε περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου μας

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Φυσικό Αέριο: το 2011 οι διαγωνισμοί για τις νέες ΕΠΑ



Στην προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για τη δημιουργία και διαχείριση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα-Εύβοια θα προχωρήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και η μείωση του κόστους θέρμανσης για τα νοικοκυριά.
Οι τρεις νέες ΕΠΑ, όπως και οι υφιστάμενες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία θα είναι θυγατρικές της ΔΕΠΑ και οι διαδικασίες για τη σύστασή τους θα προχωρήσουν στην ουσία παράλληλα με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της μητρικής εταιρίας.
Όπως είναι γνωστό, το Δημόσιο ελέγχει το 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ και σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής του υπουργείου Οικονομικών, η συμμετοχή αυτή μέσα στο 2011 θα περιοριστεί σε 34%. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα πουλήσει το 31% της ΔΕΠΑ.
Σημειώνεται ότι η νομοθετική ρύθμιση για τις τρεις νέες ΕΠΑ θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την ενέργεια, που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στα μέσα Μαρτίου και αναμένεται να εγκριθεί τις προσεχείς ημέρες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αντικείμενο των διαγωνισμών θα είναι το 35% τουλάχιστον των μετοχών των νέων ΕΠΑ (στις υφιστάμενες ΕΠΑ οι ιδιώτες ελέγχουν το 49% των μετοχών και το μάνατζμεντ των εταιριών) οι οποίες θα έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα διανομής φυσικού αερίου στις αντίστοιχες περιοχές για διάστημα 25 – 35 ετών.
Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να εισφέρουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων επενδύσεων προκειμένου να κατασκευαστούν τα δίκτυα φυσικού αερίου καθώς και να παράσχουν εγγυήσεις για διαθεσιμότητα των απαιτούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΠΕΣΤΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΕΣΤΕ