ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής μας
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ σε κάθε περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου μας

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ ΟΛΑ ΚΑΛΑ....

 Έστω και καθυστερημένα .... ολοκληρώνουμε με το τελευταίο Άρθρο του Αγώνα.


Μετά από πολύμηνο συντονισμένο αγώνα κατοίκων, δημοτικής αρχής και Επιτροπής Αγώνα, η ΔΕΣΦΑ αποδέχτηκε πλήρως τους όρους της τοπικής κοινωνίας για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου
Ένας αγωγός που αποτελεί εδώ μήνες τον εφιάλτη των περισσότερων κατοίκων του Βαρνάβα, δεν αποκλείεται τελικά να εξελιχθεί σε… βοήθημα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Ο λόγος για τον Αγωγό Φυσικού Αερίου που συνδέει το Στεφάνη Βοιωτίας με το Αλιβέρι Ευβοίας, o οποίος σχεδιάστηκε χωρίς καμιά διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και απειλούσε με τεράστια φυσική καταστροφή το μαγευτικό κόλπο του Βαρνάβα και την ευρύτερη περιοχή.
Η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε με στόχο την αποτροπή ολοκλήρωσης του έργου, πραγματοποίησε σωρεία επαφών με τους αρμόδιους φορείς, ωστόσο το έργο δεν τροποποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο παρά την απόρριψη των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.
Μέσα στο 2011 – και με το έργο να έχει φτάσει πλέον στα όρια του Βαρνάβα – η κατασκευάστρια εταιρία επιχείρησε να εισβάλλει δύο φορές ανεπιτυχώς με μηχανήματα εντός των ορίων της πρώην κοινότητας.
Τα δεδομένα ωστόσο άλλαξαν δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς εκπρόσωποι της ΔΕΣΦΑ (της Ανώνυμης Εταιρίας που διαχειρίζεται το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου) δημοσιοποίησαν – υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων της τοπικής κοινωνίας και της δημοτικής αρχής - την υπαναχώρηση στην αρχική ανένδοτη στάση τους και σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Παναγιώτη Τσιμίνη, πρότειναν νέα όδευση του αγωγού η οποία – κατά το μεγαλύτερο μέρος της – ήταν ταυτόσημη με πρόταση που είχε καταθέσει προ μηνών στην εταιρία η Επιτροπή Κατοίκων του δήμου Μαραθώνα και των κατοίκων.
Επιπλέον, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, η ΔΕΣΦΑ αποδέχτηκε και την ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει την παραλία Βαρνάβα με τον Λιμιώνα.
Η πλήρης μεταστροφή της εταιρίας, η οποία αποτελεί μεγάλη δικαίωση των κατοίκων του Βαρνάβα και των μελών της Επιτροπής Αγώνα, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο απόλυτη ικανοποίηση στους φορείς της πρώην κοινότητας, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ομόφωνα η αποδοχή της πρότασης της ΔΕΣΦΑ κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου.
Ολόκληρη η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου αναφέρει τα εξής:
Το Τοπικό Συμβούλιο Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα:
α. Αποδέχεται τη νέα όδευση του αγωγού φυσικού αερίου, όπως αυτή εμφανίζεται στο διαβιβασθέντα από την ΔΕΣΦΑ χάρτη.
β. Η αποδοχή αφορά το συγκεκριμένο έργο και μόνο και δεν αποδέχεται καμία άλλη δραστηριότητα της ΔΕΣΦΑ στην περιοχή του Βαρνάβα, σήμερα ή στο μέλλον.
γ. Η αποδοχή γίνεται υπό τον όρο να διαπλατυνθεί και ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος που συνδέει την Παραλία Βαρνάβα με την Αγκώνα Αγ. Αποστόλων Καλάμου, δια της θέσης Λιμιώνας Βαρνάβα.
δ. Η κατασκευή και των δύο έργων θα ξεκινήσει ταυτόχρονα, προκειμένου να διασφαλισθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη.
ε. Θα επιδιωχθεί οι ελάχιστοι θιγόμενοι ιδιοκτήτες να υποστούν τις μικρότερες δυνατές ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΠΕΣΤΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΕΣΤΕ